szkoła

 

A A A

W dniach 1 i 2 października w Wysowej Zdrój odbyła się 9. edycja Święta Rydza. W programie między innymi było polowanie na rydza, wystawa grzybów, koncerty, warsztaty i konkursy. Uczniowie IV klasy technikum ZSEG Mateusz Ciurej, Michał Ciszek i Andrzej Mendelowski wzięli udział w konkursie gastronomicznym.

Temat konkursu w ,,Tyglu zmian‘’ czyli lata okresu międzywojennego. Konkurs składał się z trzech elementów. Uczniowie mieli przygotować ciastka tacowe, które były sporządzone w pracowniach szkolnych. W Wysowej na deskach amfiteatru na oczach publiczności młodzież musiała wykonać przekąskę do brydża i danie na obiad proszony. Młodzież nie znała wcześniej produktów z których mieli wykonać zdanie konkursowe czyli była to tzw. czarna skrzynka. Kolejnym etapem był test z wiedzy o potrawach regionalnych i podstawowych zasadach savoir vivre. Komisja konkursowa oceniała kolejne etapy. Uczestnicy konkursu z niecierpliwością oczekiwali na ogłoszenie wyników. W tym konkursie uczniowie ZSEG zdobyli pierwsze miejsce. W członkowie zwycięskiej ekipy otrzymali komplet noży, bluzy kucharskie, książki a szkoła otrzymała bon o wartości 1000zł na zakup przypraw firmy Prymat. 

Zobacz zdjęcia

Więcej na ten temat na stronie

http://www.potrawyregionalne.pl/368,9565,W_TYGLU_ZMIAN___.htm