szkoła

A A A

Od kilku lat młodzież z naszej szkoły uczestniczy w szkoleniach baristycznych. Szkolenia przeprowadza P. Renata Lebiedzka założycielka Małopolskiej Szkoły Baristów. Młodzież ma możliwość odbycia kursu podstawowego lub I stopień szkolenia certyfikowanego. W ubiegłym roku szkolnym z tej formy poszerzenia  wiedzy i umiejętności skorzystało 56 uczniów ZSEG. W obecnym roku szkolnym z tej formy skorzystało już 24 osoby i prowadzimy zapisy dla kolejnych chętnych uczniów. Szkolenia odbywają się w Krakowie w siedzibie Małopolskiej Szkoły Baristów.

Program Szkolenia:
1. Historia kawy
2. Użytkowe gatunki kawy
3. Uprawa kawy
4. Metody zbierania kawy
5. Obróbka ziaren
6. Zasada 4M
7. Cechy idealnego espresso
8. Techniki przygotowania i parzenia kawy
9. Spienianie mleka
10. Obsługa wszelkiego sprzętu baristycznego (profesjonalny ekspres ciśnieniowy, młynek do mielenia, dzbanki, tampery itp.)
11. Przygotowywanie rodzajów kaw (espresso, latte macchiato, cappuccino, americano, espresso macchiato, )
12. Czyszczenie i konserwacja sprzętu.

Wszystkie tematy z programu kursu są omówione zarówno na zajęciach teoretycznych jak i praktycznych. Potwierdzeniem odbytego szkolenia jest certyfikat.
Oprócz szkoleń baristycznych w tym roku  30 osób uczestniczyło w szkoleniu barmańskim prowadzonym przez  zawodowego barmana P. Dawida Typę. Młodzież chętnie uczestniczy w dodatkowych szkoleniach. Zdobyta wiedza i umiejętności poświadczone certyfikatami ułatwia im zdobycie pracy  w zawodzie barmana, kelnera czy też baristy.

ZOBACZ ZDJĘCIA

Elżbieta Teper