szkoła

 

A A A

W dniu 21. 11. 2013 r. w Naszej Szkole  w ramach Projektu Modernizacja Kształcenia Zawodowego w Małopolsce odbyło się seminarium tematyczne z zakresu hotelarstwa i gastronomii. Organizatorem seminarium był Urząd marszałkowski województwa małopolskiego. W seminarium uczestniczyli uczniowie ze szkół gastronomicznych i hotelarskich naszego regionu:  Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. J. Piłsudskiego w Tarnowie, Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. J. Piłsudskiego w Zakliczynie, Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. K. K. Baczyńskiego w Dąbrowie Tarnowskiej , Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Bohaterów Westerplatte w Brzesku. Zajęcia prowadzone były przez nauczycieli z Centrum Kształcenia Zawodowego w Jenie położonej w Turyngii ¬- regionu w środkowych  Niemczech. Pierwszą część seminarium stanowiły zajęcia teoretyczne na temat szkolnictwa zawodowego w Niemczech oraz kuchni regionalnej Turyngii i win niemieckich. W drugiej części, podczas zajęć praktycznych dla uczniów odbyły  się  warsztaty flambirowania (podawania potraw płonących) prowadzone przez nauczycieli z Niemiec. W programie ćwiczeń znalazły się polędwiczki wieprzowe oraz różne desery flambirowane. Dla uczestników seminarium  uczniowie Naszej Szkoły przygotowali również słodki poczęstunek oraz obiad. Działania związane z przygotowaniem seminarium koordynowała Pani v-ce dyrektor Marianna Załoga i prof. Agnieszka Jarzwiec.