szkoła

 

A A A

W dniu 13.04.11 w  Zespole Szkół Ekonomiczno –Gastronomicznych w Tarnowie  odbyła się trzecia edycja  konkursu  szkół gastronomicznych w stylu Black Box. Pomysłodawcą tej formy  konkursu był P. Marcin Mróz menager firmy Planeta. Przy trzeciej edycji konkursu duży wkład pracy wnieśli pan Wojciech Wołosowski i Krzysztof Wróbel. Sponsorami surowców z których młodzież sporządzała dania konkursowe  były firmy ;Les -Drób, Imex, Specjał- Rzeszów. Maspex-Wadowice, Tymbark, Lubella, Oerlemans, Unilever, Trafunek, Restauracja Pasaż, Aviko, Commercio Polska, Hotele i Restauracje Sezam.

 

Patronat honorowy nad konkursem objął:

 

1.Prezydent m. Tarnowa

 

2. Małopolskie Zrzeszenie  Kucharzy  i Cukierników

Instytucje które objęły swym patronatem konkurs zasponsorowały również nagrody dla wszystkich uczestników konkursu.

W konkursie wzięło udział 22 uczniów z  następujących szkół:

Zespół Szkół Ogrodniczych Tarnów

Czarny Mateusz
Natalia Grudzień

Zespół Szkół Nr 3 Bochnia

Michał Górski
Sebastian Kłóś

Zespół Szkół Licealnych i Technicznych Wojnicz

Kamil Olejnik
Piotr Gagatek

Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych Ciężkowice

Katarzyna Gwiżdż
Karolina Sterkowiec

Zespół szkół Gastronomicznych Kraków Nr 1

Tobiasz Dziura
Damian Wojtanek

Zespół szkół Gastronomicznych Kraków Nr 2

Damian Pałka
Michał Rajczak

Zespół Szkół Zawodowych Gorlice

Ewelina Buczek
Ryczek Grzegorz

Zespół Szkół Agrotechnicznych Ropczyce

Karol Wszołek
Marcin Czapka

ZSEG Tarnów

Andrzej Nowak
Wojciech Ogar
Kamil Kmiecik

Jan Miotła

Filip Moskal
Mariusz Kucharzyk

Komisją konkursową kierował P. Wojciech Wołosowski  Dyrektor Gastronomii  firmy Hotele i restauracje Sezam

  • Marcin Polus przewodniczący Małopolskiego Zrzeszenia Kucharzy i Cukierników
  • Krzysztof Wróbel- szef kuchni restauracji Pasaż w Tarnowie
  • Monika Golonka
  • Mariusz Kumięga
  • Piotr Rydz
  • Marcin Parda
  • Marek Stańczyk
  • Tomasz Betlejewski
  • Bartosz Kwiatkowski
  • Mateusz Doniec
  • Karol Dworzański
  • Dariusz Burda
  • Tomasz Jeziorek
  • Mohamed  Nasef
  • Andrzej Gocek
  • Alan Samek

Spośród nauczycieli na drodze losowania wyłoniono członków do komisji konkursowej.

Część praktyczna konkursu trwała 120 min. W  końcowym efekcie sumując punkty  z  komisji degustacyjnej i technicznej wyłoniono zwycięzców. Dodatkowym zadaniem dla uczniów było nadanie nazwy potrawie, którą sporządzili.

 

Wyłoniono zwycięzców:

1. Damian Pałka - Zespół Szkół Gastronomicznych  nr2 Kraków

2. Jan Miotła - ZSEG  Tarnów

3. Ewelina Buczek - Zespół Szkół Zawodowych Gorlice

Wyróżnienia:

1. Karol Wszołek -Zespół Szkół Agrotechnicznych Ropczyce

2.Michał Rajczak - Zespół Szkół Gastronomicznych  nr2 Kraków

Przewodniczący Zrzeszenia  pogratulował uczestnikom konkursu  pomysłowości i kreatywności, zwrócił również uwagę na popełnione błędy, przecież taki konkurs to nie tylko zmagania ,ale dobra zabawa i nauka.

Punktacja – konkursowa Black Box     2010/2011

 

Lp

 

Kod ucznia

Ocena techniczna

 

Ocena degustacyjna

 

Razem

 

1

Michał  Górski

105

136

241

2

Sebastian Kłóś

97

130

227

3

Katarzyna Gwiżdż

113

161

274

4

Karolina Sterkowiec

111

155

266

5

Mateusz Czarny

103

136

239

6

Natalia Grudzień

102

154

256

7

Ewelina Buczek

138

154

292

8

Ryczek Grzegorz

115

108

223

9

Kamil Olejnik

107

124

231

10

Piotr Gagatek

110

132

242

11

Damian Pałka

141,5

185

326,5

12

Michał Rajczak

129

157

286

13

Tobiasz Dziura

96

146

243

14

Damian Wojtanek

93

117

210

15

Andrzej Nowak

98

136

234

16

Wojciech Ogar

131

146

277

17

Kamil Kmiecik

133

140

273

18

Jan Miotła

144

151

295

19

Filip Moskal

101,5

139

240,5

20

Mariusz Kucharzyk

105

134

239

21

Karol Wszołek

122

141

283

22

Marcin Czapka

95

143

238