Sprawozdanie z VIII konkursu ,,Na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz’’
Temat konkursu ,, Mięso z nutką wiśni i miodu”
W dniu 23.11.12 w Zespole Szkół Ekonomiczno –Gastronomicznych w Tarnowie odbył się ósmy konkurs szkół gastronomicznych.
W konkursie wzięło udział 19 uczniów z następujących szkół:
LP |
Imię i nazwisko uczestnika |
Nazwa szkoły |
1 |
Sylwia Chrząszcz |
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach |
2 |
Justyna Lisik |
|
3 |
Przemysław Wierzbicki |
Zespół Szkół Ekonomiczno – Ogrodniczych im. Tadeusza Kościuszki w Tarnowie |
4 |
Robert Kaczor |
Zespól Szkól Gastronomicznych nr 2 Kraków |
5 |
Łukasz Dziuban |
Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach |
6 |
Jakub Łukaszczyk |
Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu |
7 |
Piotr Michalak |
|
8 |
Angelika Miśtak |
Zespól Szkół Kształcenia Rolniczego w Hańczowej |
9 |
Anna Kosiba |
|
10 |
Dariusz Biela |
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr Henryka Sucharskiego w Krakowie |
11 |
Mateusz Nowokuński |
|
12 |
Mateusz Ziobro |
Zespól Szkół w Czudcu |
13 |
Dominika Kraska |
|
14 |
Maciej Kandefer |
Zespół Szkól Gastronomiczno –Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju |
14 |
Piotr Trybus |
|
16 |
Ewelina Hebda |
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych Tarnów |
17 |
Małgorzata Wesołowska |
|
18 |
Magdalena Główka |
|
19 |
Górczyk Dominika |
Lista kucharzy biorących udział w pracach jury:
Monika Golonka – „Willa Krzyska”
Bartosz Kwiatkowski – Restauracja „Paese”
Wojciech Wołosowski – hotel „Sezam”, Firma Cook
Leszek Kawa— Restauracja Myśliwska
Wojciech Baran - Restauracja Myśliwska
Marcin Płoskonka -- Hotel Justyna
Marcin Socha – Folwark Stara Winiarnia
Marek Galica Firma Stalgast
Patronatem tegoroczny konkurs objęła ARR oddział terenowy w Krakowie
Konkurs: Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz: „Mięso z nutką wiśni i miodu”- Zestawienie punktowe
LP |
Imię i nazwisko uczestnika |
Numer wylosowanego stanowiska |
Nazwa szkoły |
Ilość zdobytych punktów |
1 |
Sylwia Chrząszcz |
5/101 |
Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach |
139 |
2 |
Justyna Lisik |
13/101 |
162 |
|
3 |
Przemysław Wierzbicki |
10/101 |
Zespół Szkół Ekonomiczno – Ogrodniczych im. Tadeusza Kościuszki w Tarnowie |
112 |
4 |
Robert Kaczor |
3/101 |
Zespól Szkól Gastronomicznych nr 2 Kraków |
111 |
5 |
Łukasz Dziuban |
15/102 |
Zespół Szkół Zawodowych im. Kazimierza Pułaskiego w Gorlicach |
131 |
6 |
Jakub Łukaszczyk |
9/101 |
Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu |
122 |
7 |
Piotr Michalak |
14/102 |
100 |
|
8 |
Angelika Miśtak |
7/101 |
Zespól Szkół Kształcenia Rolniczego w Hańczowej |
125 |
9 |
Anna Kosiba |
1/101 |
82 |
|
10 |
Dariusz Biela |
8/101 |
Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr Henryka Sucharskiego w Krakowie |
65 |
11 |
Mateusz Nowokuński |
17/102 |
116 |
|
12 |
Mateusz Ziobro |
4/101 |
Zespól Szkół w Czudcu |
105 |
13 |
Dominika Kraska |
12/101 |
118 |
|
14 |
Maciej Kandefer |
6/101 |
Zespół Szkól Gastronomiczno –Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju |
130 |
14 |
Piotr Trybus |
18/102 |
127 |
|
16 |
Ewelina Hebda |
2/101 |
Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych Tarnów |
129 |
17 |
Małgorzata Wesołowska |
11/101 |
114 |
|
18 |
Magdalena Główka |
16/102 |
130 |
|
19 |
Górczyk Dominika |
190/102 |
123 |
W podsumowaniu konkursu P. Wojciech Wołosowski podziękował młodzieży za udział w konkursie.
Każdy konkurs jest kolejnym etapem nauki w drodze do osiągnięcia sukcesu zawodowego, każdy uczestnik to wygrany , bo ma możliwość zdobywania kolejnych arkan w zawodzie kucharz. Rady udzielane młodym adeptom sztuki kulinarnej są bardzo cenne a umiejętność ich wykorzystania w dalszej nauce przyniesie pozytywne efekty.
Sprawozdanie sporządziła Elżbieta Teper i Agnieszka Jarzwiec