szkoła

 

A A A

REGULAMIN KONKURSU

NA NAJLEPSZEGO UCZNIA W ZAWODZIE KUCHARZ

 

I. Konkurs dla uczniów w zawodzie kucharz jest konkursem zewnętrznym międzyszkolnym jednostopniowym.

Biorą w nim udział uczniowie klasy ZSZ  kucharz małej gastronomii, Technikum Zawodowego– zawód Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego i Technikum Zawodowego Kucharz

Tematyka konkursu obejmuje umiejętności praktyczne w zakresie przedmiotów zawodowych

 

II. Konkurs przebiega w jednym etapie. Do konkursu szkoły
kwalifikują uczniów osiągających dobre wyniki na zajęciach praktycznych.

 

III. Tematykę i sposób przeprowadzenia konkursu określiła Komisja Przedmiotów Zawodowych w oparciu o obowiązujący program nauczania TZ, ZSZ w zakresie przedmiotów

·       technologia gastronomiczna z obsługą konsumenta

·       zajęcia praktyczne

 

Konkurs Black Box Twoja potrawa

 

IV. Komisję
do przeprowadzenia konkursu powołuje  Małopolskie Zrzeszenie Kucharzy.

Cześć praktyczna obejmuje jedno zadanie:

Zadanie wykonują uczniowie z surowców przygotowanych przez  organizatorów

Czas przeznaczony na część praktyczną – 120 min

 

V. Konkurs odbędzie się 13.04.12. Rozpoczęcie konkursu godz.900
zakończenie części praktycznej konkursu 1100.

Do 06.04.12 proszę przesłać na adres szkoły listę zakwalifikowanych uczniów i nazwisko i imię opiekuna.

Szkoła może zakwalifikować do konkursu po dwóch uczniów.

 

VI. Uczeń przygotowuje dwie porcje jedną do degustacji dla komisji jedną na pokaz. Uczestnicy konkursu pracują w zespołach jednoosobowych.

Talerze do prezentacji przygotowuje organizator

 

VII. Uczestnik konkursu nie może korzystać z telefonu komórkowego  stwierdzenie takiego faktu skutkuje przerwaniem konkursu danego uczestnika

 

VIII. Kryteria oceniania przebiegu konkursu:

 

część praktyczna-50 pkt w tym :

  • organizacja stanowiska pracy BHP, czystość 0-10 pkt
  • wybór potrawy 0-5 pkt
  • technika wykonania 0-10 pkt
  • wygląd, kompozycja potrawy 0-10 pkt
  • czas i jakość pracy 0-5 pkt
  • ocena organoleptyczna potrawy 0-10 pkt

 

IX. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone po zakończeniu części praktycznej Komisja podejmie decyzję o rozdziale nagród.