26 października 2001 w Zespole Szkół Ekonomiczno Gastronomicznych w Tarnowie odbyły się warsztaty i pokaz Nowych Trendów Kulinarnych „Dzień z Podravka". Są to ogólnopolskie warsztaty i konkurs adresowane do uczniów oraz nauczycieli szkół gastronomicznych.
Warsztaty i pokaz prowadził
- 1. Łukasz Konik Executive Cheef - mistrz kuchni molekularnej
- 2. Arkadiusz Krusznik - asystent
- 3. Aleksandra Ciszewska - manager
- 4. Krzysztof Domarecki - kierownik działu produkcji Hotelu Belvedere w Zakopanem
W trakcie warsztatów odbył się konkurs polegający na opracowaniu przez uczestników warsztatów przepisu z użyciem produktów dostarczonych przez Podravka Polska Sp. z o.o.
Wśród wszystkich prac wyłoniono trzy najlepsze:
Marcinek Tomasz - Łosoś i sola w obecności ryżu otulone kremem chrzanowym
Uczniowie otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe ufundowane przez firmę Podravka Polska Sp. z o. o. Uczniowie byli zaskoczeni i zachwyceni nagrodami.
Po konkursie odbył się pokaz z cyklu Kulinarna Awangarda dla całej szkoły oraz zaproszonych gości. Na świetlicy „nie wbił palca" tak młodzież była ciekawa pokazu.
Łukasz Konik w lekki, błyskotliwy sposób przybliżył tajniki przygotowywania produktów w ciekłym azocie oraz smażenie w wodzie m.in. : kawior z buraczków w ciekłym azocie, kruszon porzeczkowy w ciekłym azocie, kawowa bita śmietana w ciekłym azocie oraz drinki bezalkoholowe.
Pokaz był świetnie przygotowany, wszyscy byli zachwyceni, każdy chciał zdegustować chociaż krztę pokazowych dzieł.
W imieniu Dyrekcji ZSEG w Tarnowie i całej społeczności szkolnej dziękujemy Firmie Podravka Polska Sp. z o. o. za darowiznę Waszych produktów na rzecz naszych akcji charytatywnych tj. na paczki dla dzieci z Ukrainy w ramach akcji „Pomóżmy Świętemu Mikołajowi dotrzeć na Kresy” a także dla Domu Samotnej Matki w Tarnowie.
Organizatorzy: Maria Kawa
Elżbieta Teper