szkoła

A A A

Wielkie Zatorskie Żniwa Karpiowe, które odbyły się 22 września 2019 r. miały miejsce na Łowiskach wędkarskich Podolsze k/Zatora, dostarczyły mnóstwo atrakcji. Podczas tegorocznej imprezy toczyły się Mistrzostwa Szkół Gastronomicznych w Grillowaniu Karpia, które odbywały się przy wsparciu i pomocy merytorycznej Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Agencji Rynku Rolnego, która też ufundowała nagrody dla uczestników.

W zmaganiach uczestniczyło 6 dwuosobowych zespołów, ocenianych przez: Jury techniczne, które oceniało przygotowanie stanowiska pracy, zużyty surowiec, czystość pracy, profesjonalizm pracy oraz wygląd stanowiska pracy oraz Jury degustacyjne, które oceniało wygląd i aranżację potrawy, dobór składników oraz smak przygotowanej potrawy. Uczniowie mieli 120 minutach  na wykonanie 5 porcji potraw i 25 porcji degustacyjnych dla odwiedzających. ZSEG reprezentowali uczniowie 3bk Konrad Zymyła i Kacper Germuga. Pogoda w tym roku dopisała.  Uczniowie po raz pierwszy startowali w konkursie po za szkołą. Uczestnicy wykazali się wysokim kunsztem kucharskim i determinacją. Wszelkiego rodzaju konkursu są jednym z etapów nauki i a sukces mobilizuje do dalszej wytężonej pracy. Zachęcam uczniów do wytężonej solidnej pracy i brania udziału w konkursach E. Teper

Galeria