slajd2019

A A A

8 listopad to Dzień Zdrowego Śniadania. Przez cały tydzień uczniowie klasy III TZ wraz z wychowawcą panią Małgorzatą Hołdą promowali zdrowe żywienie.

Delegacje uczniów prezentowały różnorodne formy zdrowego śniadania, które w szybki i prosty sposób można samemu przygotować w domu. Niektórzy mieli okazję spróbować jogurtu z płatkami i owocami, kolorowych kanapeczek, sałatki z warzywami i jajkiem, słodkich i soczystych jabłuszek czy owsianych ciasteczek.
Wszyscy wiemy że każde dziecko, mniejsze czy większe, potrzebuje odpowiedniej ilości składników pokarmowych i energii, by móc prawidłowo się rozwijać. Szczególnie ważna jest rola drugiego śniadania, które uczniowie powinni zabierać ze sobą do szkoły. To systematyczne spożywanie posiłków powoduje poprawę koncentracji na lekcjach oraz zwiększa wydajność umysłową młodzieży.