Sushi potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, a także omletu japońskiego (tamago-yaki), tofu, ziarna sezamowego.
Ze względu na bardzo krótki termin przydatności do spożycia, w restauracjach japońskich jest przygotowywana po dokonaniu zamówienia.
Dzisiaj 27 uczniów z klas gastronomicznych wzięło udział w szkoleniu z zakresu sporządzania sushi. Szkolenie przeprowadził Michał Ciszek kucharz pracujący w hotelu Heron w Gródku nad Dunajcem. Uczestnicy szkolenia zapoznali się z surowcami wykorzystywanymi do przygotowania sushi. Przyrządzanie tej potrawy jest niezwykle interesujące. W restauracjach goście mogą przyglądać się wyczynom szefa kuchni w międzyczasie popijając tradycyjny japoński trunek sake. Dziś możliwe jest przyrządzenie tego wyrafinowanego dania bez wychodzenia z domu, w domowym zaciszu. Wówczas to tylko od nas zależy jakiej kombinacji składników użyjemy. To tylko pozory, iż przygotowanie tego dania jest trudne i wymaga wprawy lub specjalnych artystycznych i manualnych zdolności. Mogli się o tym przekonać uczestnicy szkolenia.
Elżbieta Teper