szkoła

A A A

Dobra kawa stanowi podstawę dnia roboczego milionów ludzi, lecz niewielu pojmuje rozległość i złożoność historii kryjącej się za każdą filiżanką kawy. Celem szkolenia dzięki któremu 7 uczniów z naszej szkoły uzyskało Certyfikat Baristy pierwszego stopnia jest dogłębne zaznajomienie z tymi historiami – począwszy od uprawy, poprzez ziarna, kończąc na filiżance kawy.

Wierzymy, iż najlepsza kawa jest produkowana przez ludzi, którzy doceniają jej złożoność. Szkolenie jest wszechstronne i obejmuje wszystkie aspekty produkcji kawy charakteryzującej się wysoką jakością. Tematy szkolenia obejmują konserwację i czyszczenie sprzętu, ustawienia młynka do kawy oraz, co najważniejsze, prezentację kawy. Rola baristy to wymagający wysiłku talent, który wiążę się z próbami i precyzyjnym wyczuciem czasu. Klienci, których kubki smakowe łakną kawy wysokiej jakości zauważą spadek jakości, bez wahania odrzucą kawę niespełniającą ich wymogów Szkolenie odbyło się W Małopolskiej Szkole Baristów i było prowadzone przez Renatę Lebiedzką.

Elżbieta Teper