szkoła

 

A A A

Wyłoniono finalistów Szkolnego Etapu Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych blok GASTRONOMIA.
W dniu 26 października 2017 roku odbyły się eliminacje szkolne Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych blok Gastronomia. W eliminacjach wzięło udział 5 uczniów
wytypowanych przez nauczycieli uczących przedmiotów zawodowych gastronomicznych.

Uczniowie mieli do rozwiązania test-60 pytań, oraz w drugiej części do wykonania 3 zadania praktyczne:
- rozpoznać warzywa i omówić ich wartość odżywczą, oraz zastosowanie w potrawach
- wykonać sos winegret
- dobrać zastawę stołową do serwowanych potraw i zaprezentować obsługę konsumenta.


Zmagania teoretyczne i praktyczne oceniało jury w składzie: E. Gdowska, B. Zaborowska, A. Jarzwiec.
Wyniki eliminacji szkolnych OWiUR:
Pacyna Monika - klasa IVTT - 104 pkt
Sobol Weronika - klasa IIITT - 103 pkt
Gilska Karolina - klasa IIIDH - 75 pkt
Kijowski Wojciech - klasa IITZ - 71 pkt
Bąba Wojciech - klasa IITD - 65 pkt
Do etapu rejonowego zostaną zgłoszone uczennice Pacyna Monika i Sobol Weronika.

Elżbieta Gdowska