szkoła

 

A A A

W dniu 17 maja 2017r. w ZSEG odbył się konkurs "Najlepszy uczeń w zawodzie kucharz”. Tematem przewodnim sporządzanych potraw były KUCHNIE ŚWIATA. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem. Wzięło w nim udział 22 uczniów z klas I, II i III Technikum oraz II klasy ZSZ kucharz. Uczniowie pracowali w dwuosobowych zespołach, ich zadaniem było sporządzenie potrawy i deseru z wybranej kuchni świata.

Przy ustaleniu wyników konkursu komisja brała pod uwagę do oceny następujące elementy: bhp, wybór potrawy, technika wykonania, wygląd kompozycja potrawy, czas i jakość pracy i ocenę organoleptyczną, które wpłynęły na klasyfikację końcową konkursu.
Prace uczniów były oceniane przez komisja w składzie:
Paweł Kras - szef kuchni "Pałac Goetz"
Kamil Pucharski - szef kuchni "Cristal Park"
Piotr Skrzypoń - z-ca szefa kuchni "Pałac Goetz"
nauczyciele ZSEG w Tarnowie.

Klasyfikacja konkursu przedstawia się w następujący sposób:
I miejsce – Bąba Wojciech, Forgiel Diana – kl. I TT -k. Francuska "JAJKO MEUERETTE, CALAFOUTIS Z WIŚNIAMI"
II miejsce – Zaglaniczna Jolanta, Kijowski Wojciech – I TZ – k. Francuska "FASZEROWANA PIERŚ KACZKI , FONDANT"
III miejsce - Drwal Anna, Głowa Magdalena - III TD – k. Gruzińska "CACZAPURI, TARTA ZE ŚLIWKAMI "
Wyróżnienie - Sysło Andrzej ,Kudła Krystian – I TD - k. Grecka "MUSSAKA, FANTAZYJNE GNIAZDKA"

Za udział w konkursie uczestnikom i komisji dziękujemy.
Pozostali uczestnicy konkursu:
I .Dymon Dawid, Wojda Łukasz – I TZ - k. amerykańska /AMERICAN BEEF, PANCAKES/
II. Kijowski Wojciech, Zaglaniczna Jolanta – I TZ – k. Francuska /FASZEROWANA PIERŚ KACZKI FONDANT/
III. Bąba Wojciech, Forgiel Diana – I TT -k. Francuska /JAJKO MEUERETTE, CALAFOUTIS Z WIŚNIAMI/
IV. Czuj Justyna Kucharczyk Katarzyna – I TT - k. Polska /PIERŚ Z BAŻANTA, TARTA JABŁKOWA Z RUSKAWKOWYM/
V. Sysło Andrzej, Kudła Krystian – I TD - k. Grecka /MUSSAKA, FANTAZYJNE GNIAZDKA/
VI. Padło Martyna, Motyka Katarzyna – I TD – k. Marokańska /KUSKUS, ROGI GAZELI/
VII. Michoń Angelika, Nalezińska Wiktoria – II TD – k. Meksykańska /FILET Z KURCZAKA PO MEKSYKAŃSKU, CIASTO CZEKOLADOWE/
VIII. Mazgaj Kinga Biliński Paweł – II TD – k. Francuska /TARTA ZE SZPINAKIEM, KREM CZEKOLADOWY Z POMARAŃCZĄ/
IX. Kosiba Mateusz, Nowak Szymon – II TD – k. Filipińska /KURCZK ADOBO, FILIPIŃSKI DESER Z MANGO/
X. Drwal Anna, Głowa Magdalena - III TD – k. Gruzińska /CACZAPURI, TARTA ZE ŚLIWKAMI/
XI. Słowik Marcin, Szot Kacper – 2zk – k. Francuska /KOKOSOWY KURCZAK, TARTA Z JABŁKAMI/
ZOBACZ ZDJĘCIA

Zofia Januś