![]() |
REKRUTACJA NA ROK SZKOLNY 2022/2023 |
sekretariat młodzieżowy czynny w godz.: 8:00 - 15:00, tel. 14 636 10 77, wew. 26 |
Uczniowie, którzy są chętni do pracy w Prezydium Samorządu Szkolnego, proszeni są o zgłaszanie swojej kandydatury do opiekunów Samorządu Szkolnego: prof. Aleksandry Jarząb, prof. Małgorzaty Hołdy oraz prof. Agnieszki Salawy.
CHCESZ MIEĆ WPŁYW NA FUNKCJONOWANIE SZKOŁY?
CHCESZ COŚ ZMIENIĆ?
MASZ FAJNE POMYSŁY?
JESTEŚ SPOŁECZNIKIEM I CHCESZ COŚ ZROBIĆ DLA INNYCH?
wykonaj pierwszy krok!
Na zgłoszenia czekamy do 20 września 2019 roku.
Minęły dwa tygodnie stażu naszych uczniów w Wielkiej Brytanii. Praktyki uczniowie odbywają w: The Duke of Cornwall Hotel, Copthorne Hotel, Future Inn, New Continental Hotel, Thorne Park Care Home, Moments Cafe, Jolly Jacks, Fuel Catering, Zuzimo, The Hutong Cafe, Yay! Koffee & Laundry, Mrs Browns, Friary Mill.
Po trwających kilka miesięcy przygotowaniach, grupa 20 uczniów dnia 17 sierpnia wyjechała na 4 tygodniowy staż do Plymouth w Wielkiej Brytanii. Uczniom towarzyszy 2 nauczycieli.
W roku 2019 w dniach 8-19.07 nauczycielki Pionu Gastronomicznego ZSEG Elżbieta Gdowska oraz Elżbieta Teper brały udział w projekcie 2017-1-PL01 KA102-037206 DEULA Hildesheim.
Nauczyciele mieli możliwość:
- poznać nowe możliwości kształtowania postaw uczniów przygotowujących się do wykonywania zawodu z uwzględnieniem poszanowania zasobów energii i możliwości zastosowania rozwiązań z zakresu agrotroniki
- zmodyfikować postawy i przekonania w zakresie ograniczania zużycia energii i zastosowania systemów agrotronicznych w procesie produkcji rolniczej i ogrodniczej
- określić możliwości zastosowania innowacyjnych rozwiązań z zakresu agrotroniki i modyfikowania procesów produkcji rolniczej
- określić możliwości zastosowania agrotroniki w innowacyjnych rozwiązaniach na każdym etapie produkcji żywności i dla nas ten punkt był najważniejszy
- scharakteryzować innowacyjne technologie stosowane w przetwórstwie rolno – spożywczym, z wykorzystaniem agrotroniki
- przeanalizować nowe metody i techniki prowadzenia zajęć dydaktycznych.
- dla nas te trzy ostanie zagadnienia ze względu na nauczane przedmioty były najważniejsze
Obok głównych założeń projektu należy zwrócić uwagę na może nie tak zaakcentowane zagadnienia ale również ważne dla nas nauczycieli to wymiana doświadczeń , poglądów. Każda szkoła w której pracują nauczycieli ma różne drogi dojścia do tego samego celu. To tak jak 6+3 =9 i 4+5 =9. Warto poznać takie meandry pozwala to bardzo często rozwiązać problemy
W przyszłości ZSEG podejmie wyzwanie opracowania podobny projekt dla naszych uczniów Doświadczenia zdobyte podczas stażów zawodowych pozwalają nauczycielom i młodzieży zdobyć nowe doświadczenia , które przełożone na wiedzę i umiejętności podniosą na rynku pracy atrakcyjność ucznia .
Na Komisji Przedmiotów Gastronomicznych zapoznałyśmy koleżanki z przebiegiem szkolenia, podzieliłyśmy się wrażeniami i chwilami zatrzymanymi w kadrze.
Elżbieta Teper
Uczniowie przyjęci w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych, cukiernik oraz kucharz DODATKOWO zobowiązani są do wykonania badań sanitarno-epidemiologicznych w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Tarnowie przy ul. Mościckiego 10 do 23 sierpnia 2019 r.
Po odebraniu wyników z Sanepidu uczeń zobowiązany jest udać się do lekarza podstawowej opieki zdrowotnej w celu otrzymania orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych. Można sobie zakupić „Książeczkę zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych” i w niej przechowywać orzeczenie.
Orzeczenia należy przekazać wychowawcy 2 września 2019 r.
Gratulacje dla Agaty Gąciarz oraz Klaudii Kołodziejczyk – laureatek III Międzynarodowego Konkursu Wiedzy o Kresach
W dniach 14 – 15 czerwca odbył się w Lublinie II Światowy Kongres Środowisk Kresowych, w ramach którego podsumowano III Międzynarodowy Konkurs o Kresach. Na uroczystość tę zaproszono zdobywców I miejsca w poszczególnych kategoriach konkursowych.
Praktyczne umiejętności w handlu - Innowacja pedagogiczna w LIDL sp. z o.o. sp.k.
Uczniowie klasy II DH kształcący się w zawodzie technik handlowiec uczestniczyli w ciągu roku szkolnego w zajęciach warsztatowych, wizytach zawodoznawczych i szkoleniach w sklepach LIDL oraz Centrum Dystrybucji LIDL na terenie Tarnowa.
Realizacja tego projektu pozwala uczniom na poznanie przyszłych miejsc pracy. W nowym roku szkolnym uczniowie będą odbywali praktykę zawodową 4-tygodniową we wszystkich sklepach firmy LIDL.
Opiekunem projektu jest kierownik szkolenia praktycznego Grażyna Łątka.
ZOBACZ ZDJĘCIA
Dnia 13 czerwca 2019r. 5-osobowa drużyna z Klubu Europejskiego w składzie: P.Ptak, K.Świerczek, P.Bieleński, K.Rudny, P.Kozioł pod opieką pani Małgorzaty Krzemińskiej wzięła udział w Wirtualnym Festiwalu Internetowym z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Uchodźcy – święta ustanowionego przez Zgromadzenie Ogólne ONZ.