szkoła
A A A

Pierwsza grupa przyszłych "pizzermanów" przeszkolona.
Druga grupa odbędzie szkolenie już 4.04.22 r. Razem to 43 uczniów naszej szkoły. Szkolenie prowadził ekspert ds. gastronomii p. Marcin Kozicki i właściciel pizzerii Biały Piec p. Łukasz Luboń. Żywiołowo przeprowadzone szkolenie, duży asortyment pizz, cenne uwagi tajemne arkana "pizzermana" to elementy, które pokazały jaką wiedzą i jakie umiejętności są potrzebne aby przygotować bardzo dobrą pizzę.

Elżbieta Teper

Zapraszamy na film

W poniedziałek 28 marca 2022r. grupa 4 uczniów z ZSEG wzięła udział w 2 etapie ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o UE „Gwiezdny Krąg” w Krakowie.
Uczestnicy olimpiady musieli odpowiedzieć na 100 pytań otwartych wielokrotnego wyboru dotyczących Unii Europejskiej, a w szczególności jej systemu instytucjonalnego, procesu integracji europejskiej, unijnych polityk, prawa i europejskich wartości oraz ogólnej wiedzy o Europie. Na rozwiązanie testu uczniowie mieli 120 minut.
W tym etapie olimpiady wzięło udział 812 uczniów szkół ponadpodstawowych z całej Polski, a do finałowych rozgrywek zakwalifikuje się 50 najlepszych osób. Wyniki zostaną ogłoszone w ciągu kilku dni. Trzymamy kciuki za naszych uczniów!

Małgorzata Krzemińska

Biblioteka szkolna serdecznie zaprasza wszystkich uczniów do udziału w konkursie literackim „Piękna, mądra, oczytana..”. Zadaniem uczestników jest przedstawienie kobiety – fascynującej postaci literackiej lub autentycznej postaci, którą poznaliście z książkowych biografii. Wybierzcie postać, której można przypisać co najmniej dwie z cech wskazanych w tytule konkursu. Pamiętajcie, że piękno nie musi oznaczać tylko wyglądu zewnętrznego, a o mądrości nie świadczy wiedza naukowa, lecz umiejętność dobrego życia. Autorzy najlepszych prac otrzymają nagrody!

Dnia 23 marca 2022 r. w Małopolskiej szkole Gościnności w Myślenicach, odbył się konkurs „Mam zawód. Mam fantazję”, w którym wzięło udział 6 szkół. Temat konkursu „Wariacje z gęsiny zatorskiej w zimowej odsłonie”. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie klasy 2 TD Łucja Plebanek i Kamil Cygan. Uczestnicy zmagań konkursowych mieli przygotować zakąskę i danie zasadnicze. Przygotowane potrawy Pierś sous vide z sosem czekoladowym z chilli i Confitowane udko z purre z kiszonej kapusty.  Bardzo dobra zespołowa praca i przygotowane potrawy zostały ocenione przez komisję konkursową. Dnia 24 marca 2022 r. poznaliśmy wyniki ….. i mamy I miejsce. Gratulujemy naszym uczniom. Praca i zaangażowanie dały wspaniały efekt. 

Elżbieta Teper

Galeria

 

Biuro Parlamentu Europejskiego w Polsce i Fundacja Civis Polonus zapraszają uczniów ZSEG na warsztaty online „Porozmawiajmy o przyszłości Europy”.
Spotkanie zatytułowane „Jak wojna w Ukrainie wpływa na Unię Europejską? Porozmawiajmy o bezpieczeństwie Europy!” odbędzie się we wtorek, 29 marca 2022 r. w godz. 17:00-18:45, na platformie Zoom.