szkoła
A A A

Szkolny etap IX Powiatowego Konkursu Wiedzy o Józefie Piłsudskim w kategorii: recytacja/śpiew został rozstrzygnięty.
23 lutego w kameralnym wnętrzu szkolnej biblioteki odbyły się przesłuchania 11 uczestników tej rywalizacji. W królestwie książek ze skupieniem wszyscy obecni wsłuchiwali się w recytacje i śpiew utworów o tematyce patriotycznej autorstwa m.in. Z. Herberta, A. Asnyka, A. Mickiewicza.

W dniu 23 lutego w naszej szkole odbył się szkolny turniej tenisa stołowego chłopców. W wyniku zaciętej rywalizacji, z grupy 32 uczestników, udało się wyłonić najlepszą czwórkę, która będzie reprezentować szkołę podczas licealiady.

Uczniowie ZSEG brali udział w kolejnych regionalnych eliminacjach „Bitwy na drobiowe smaki"
W tym konkursie na 12 zespołów zajęli 3 miejsce. W pierwszym dniu zawodów wykonali danie, które ich zakwalifikowało do drugiego etapu. W kolejnym dniu zawodów musieli wykonać potrawę, którą należało stworzyć z wybranych produktów. Forma tych zmagań to już większy stopień wtajemniczenia - tu liczy się kreatywność, zgranie zespołu i umiejętność opanowania stresu, który zawsze towarzyszy takim zmaganiom. Udział w takich konkursach to budowanie swojego CV, takie działania uczą, podnoszą umiejętności, które są tak potrzebne przyszłym adeptom sztuki kulinarnej.

Galeria

Elżbieta Teper

W ZSEG w dniach 15-17 stycznia 2023 r. odbyły się warsztaty kulinarne. Młodzież klas gastronomicznych uczestniczyła w zajęciach prowadzonych przez Mohameda Nasef, który jest ambasadorem Culinary Innovation Centre For Training & Development w Niemczech. Szkolenie obejmowało zagadnienia związane ze Zrównoważonym Rozwojem i bezpieczeństwem żywności pod patronatem i nadzorem WACS. W przeprowadzenie szkolenia włączyli się kucharze P. Wojciech Wołosowski i Zbigniew Kurleto.

W dniu 22 lutego 2023 r. uczniowie klas I TD i I TR mieli niesamowitą okazję wysłuchania ciekawego wykładu zorganizowanego w ramach obchodów 25-lecia Akademii Nauk Stosowanych w Tarnowie: „Body positive. Dieta a zdrowie”. Wykład wygłosiła mgr Magdalena Rzońca – dietetyk kliniczny i psychodietetyk. Ważną inspiracją do tego wydarzenia był przypadający corocznie 23 lutego Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją. Warto przy tej okazji wspomnieć, że Według Światowej Organizacji Zdrowia depresja jest czwartą najpoważniejszą chorobą na świecie i jedną z głównych przyczyn samobójstw.
Po wykładzie i emocjonującej dyskusji uczestniczyliśmy w wernisażu wystawy fotograficznej – „Architektura smaku” Grzegorza Smołońskiego, fotografa ze studia Photovibe.

Zofia Januś
Anna Stus