szkoła
A A A

ANITA KRAWIEC Z KLASY 4 TM LAUREATKĄ I EDYCJI OLIMPIADY UMIEJĘTNOŚCI HOTELARSKICH pod hasłem „Hotele są tak dobre jak ludzie, którzy w nich pracują”

W dniach 29-30 marca 2023 r. w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie odbył się etap centralny I edycji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich. Zmagania 35 finalistów podzielono na dwa etapy. W pierwszym etapie olimpijczycy rozwiązywali zadania praktyczne i testowe w języku polskim. Do drugiego etapu zakwalifikowano 16 uczniów, którzy obsługiwali w realnych warunkach hotelowych gości zagranicznych w recepcji, pokoju hotelowym i restauracji – wszystko w języku angielskim! Anita zajęła III miejsce.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

W dniu 30 marca 2023 roku w naszej szkole odbył się konkurs wiedzy o krajach anglojęzycznych i niemieckojęzycznych. Celem konkursu było propagowanie wiedzy na temat kultury, historii, zwyczajów i geografii Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych Ameryki, Australii, Niemiec, Austrii i Szwajcarii oraz rozwijanie uzdolnień uczniów, pobudzanie twórczego myślenia, zachęcanie do współzawodnictwa, a także wspomaganie zdolności stosowania zdobytej wiedzy w praktycznym działaniu.

Dnia 23 marca 2023 r. w MODN w Tarnowie odbyła się Ogólnopolska Konferencja „Wolontariat w Praktyce Szkolnej”, w której uczestniczyli opiekunowie Szkolnych Kół Caritas oraz Wolontariatu, w tym również opiekun Szkolnego Wolontariatu w ZSEG.
Na spotkaniu zaprezentowano działania z zakresu wolontariatu pt. „Podnieś głowę” realizowane w ramach projektu „Mieć Wyobraźnię Miłosierdzia Bożego”, w wykonaniu wychowanków Bursy Międzyszkolnej w Tarnowie. Ponadto omówione zostały zagadnienia takie jak: prawne uwarunkowania wolontariatu w szkole, bogactwo form wolontariatu, wartość wolontariatu wśród rodzin z osobą z niepełną sprawnością.
Konferencja Ideą konferencji było przybliżenie nauczycielom i wychowawcom potrzeby wychowania dzieci i młodzieży do wolontariatu, kształtowanie potrzeby zrozumienia i szacunku dla działań podejmowanych w ramach szeroko pojętego wolontariatu.

Katarzyna Curyło

Zdjęcie grupowe - uczniowie z dokumentami Europass-Mobilność

Uroczyste podsumowanie projektu „Staż zawodowy w Hamburgu drogą do sukcesu uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie”, finansowanego przez Unię Europejską i realizowanego w ramach programu Erasmus plus w sektorze kształcenie i szkolenia zawodowe.
W dniu 29 marca 2023 roku w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznym odbyło się uroczyste podsumowanie projektu Erasmus +, dzięki któremu 22 uczniów kształcących się w zawodach technik hotelarstwa, technik handlowiec, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik rachunkowości, technik ekonomista i cukiernik mogła wyjechać na trzytygodniowe praktyki zawodowe do Niemiec, gdzie w przedsiębiorstwach branży gastronomicznej, handlowej i ekonomicznej tj. sklepy, restauracje, hotele, cukiernie podnosili swoje kompetencje zawodowe i językowe.

W dniach 24-25 marca 2023 r odbyła się Wielkanocna Zbiórka Żywności, organizowana przez Bank Żywności w Krakowie. Nasi wolontariusze: M. Motyka, J. Piątek – klasa 2 BK, O. Zych A. Sarwa, Baut, W. Oleksy – klasa 2 TD, A. Bąk, A. Żak – klasa 3 BC również włączyli się w niesienie pomocy najbardziej potrzebującym i uczestniczyli w zbiórce artykułów spożywczych w C.H. „Dąbrówka”. Opiekę nad wolontariuszami w tych dniach sprawowali nauczyciele: p. M. Bodzek, p. K. Curyło, p. A. Stus, p. R. Wróbel, a całość nadzorowała p. E. Stachura.
Zebrane produkty zostaną przeznaczone jako pomoc przedświąteczna dla osób najuboższych.
Serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i okazane wsparcie!

Szkolny Wolontariat