como crear una pagina web
A A A

W dniach 5-7 października 2018r uczniowie Koła Historyczno – Turystycznego działającego w naszej szkole mieli zaszczyt uczestniczyć w XII Rajdzie Szlakami Żołnierzy Wyklętych mjr. Józefa Kurasia „Orła”, „Ognia” w Beskidzie Makowskim organizowanego przez IPN w Krakowie. W skład drużyny reprezentującej ZSEG wchodzili: Tomasz Boruch, Piotr Bieleński, Weronika Galus, Wiktoria Chrostek, Marcin Musiał, Weronika Hajduk, Patrycja Ptak, Julia Kantor, wraz z opiekunami: p. Anną Smoleń i p. Małgorzatą Krzemińską.

W dniu 2.10.2018 uczniowie Gabriela Szostek III TT i Tomasz Wantuch II DH rywalizowali  w VI edycji Konkursu „Mam zawód. Mam fantazję”. Konkurs organizowany jest w ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce II”.

Święto zostało ustanowione przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Bibliotekarstwa Szkolnego (ang. International Association of School Librarianship) w 1999 r. Początkowo obchodzono to święto w jeden dzień, a od 2008 r. ustalono, że będzie świętowany cały miesiąc październik. Święto ma na celu zwrócenie uwagi na ogromną rolę biblioteki w życiu szkoły oraz w nauce i rozwijaniu zainteresowań czytelniczych. Hasło tegorocznego Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych brzmi: „Książka to przyszłość”.

W dniu 1 października 2018 r. Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych zawarł porozumienie o współpracy z LIDL sp. z o.o. sp.k.
Uczniowie klasy II DH kształcący się w zawodzie technik handlowiec będą uczestniczyć w zajęciach warsztatowych, wizytach zawodoznawczych oraz praktykach zawodowych w sklepach „LIDL” na terenie Tarnowa.

W dniu 3 października odbyły się w naszej szkole wybory do Samorządu Szkolnego.
Przewodniczącymi zostali Marcin Musiał i Wiktoria Chrostek, zaś zastępcami - Mateusz Koiełkowski i Kinga Maj.
Protokół z głosowania

W dniach 26 i 27 września 2018 r. odbyły się w ZSEG dwa spotkania informacyjne na temat projektów finansowanych przez Unię Europejską – Erasmus+ „Get in Shape for Europe” i POWER – staże i szkolenia w Wielkiej Brytanii.

Zapraszamy wszystkich uczniów zainteresowanych udziałem w projektach międzynarodowych Erasmus+ i POWER na spotkania informacyjne, które odbędą się w najbliższą środę 26 września i czwartek 27 września na długiej przerwie o godzinie 12.50 w sali 115.

Uczniowie naszej szkoły Andrzej Sysło z klasy III TD i Tomasz Wantuch z klasy IITD zdobyli 3 miejsce w konkursie grillowania karpia na łowisku Podolsze koło Zatora.  Konkurs oceniali kucharze z Małopolskiego Zrzeszenia Kucharzy i Cukierników. Zadaniem uczniów było filetowanie karpia, grillowanie i podanie go z sosem. Uczniowie ZSEG przygotowali Karpia Jesiennego, czyli karpia w towarzystwie sosu kurkowego i gołąbków w sałacie masłowej. 
ZOBACZ ZDJĘCIA

Elżbieta Teper

W ZSEG w dniu  19.09.2018  odbył się szkolny konkurs na Najlepszego Ucznia w Zawodzie kucharz. Tematem konkursu były  Zakąski zimne i gorące. Zmagania przyszłych kucharzy bacznie obserwowali zawodowi kucharze Małgorzata Wesołowska  szef kuchni restauracja U  Młynarzy, Maciej Adamus szef kuchni Pół na Pół, Dominik Łukasik  kucharz z restauracji hotelu Heron Live Hotel. Wymienieni szefowie to byli uczniowie ZSEG.

Zarząd Szkolnej Giełdy Papierów Wartościowych serdecznie zaprasza wszystkich uczniów naszej szkoły do udziału w XVII edycji Szkolnej Internetowej Gry Giełdowej organizowanej przez GPW w Warszawie.
Wszyscy uczniowie, którzy lubią emocje związane z inwestowaniem na giełdzie papierów wartościowych proszeni są o zgłoszenie się do Pani prof. Marzeny Malec-Witek do dnia 01.10.2018 r.

Z ogromną przyjemnością informujemy, iż od początku roku szkolnego 2018/2019 uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych będą uczestniczyć w dwuletnim międzynarodowym projekcie „Get in Shape for Europe” w ramach programu Erasmus +, sektor edukacja szkolna, współpraca na rzecz innowacji i wymiany dobrych praktyk.

W bieżącym roku szkolnym uczniowie klas drugich i trzecich technikum, w ramach programu POWER, będą mieli możliwość wyjazdu na staże i szkolenia w Wielkiej Brytanii. W projekcie weźmie udział:
- 12 uczniów w zawodzie technik ekonomista,
- 6 uczniów w zawodzie technik handlowiec,
- 12 uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych,
- 8 uczniów w zawodzie tehnik hotelarstwa.
Uczniwie klas technikum handlowego i ekonomicznego wyjadą na 2-tygodniowe szkolenie z zakresu marketinku i reklamy, zaś uczniowie technikum hotelarskiego oraz żywienia i usług gastronomicznych wyjadą na 4-tygodniowy straż w przedsiębiorstwach.

Bliższych informacji udzielają: p. prof. M. Hołda oraz p. prof. M. Malec-Witek.