szkoła

A A A

Potrzeba krwi jest powszechna, ale dostęp do krwi dla wszystkich, którzy jej potrzebują, już nie.
Z OKAZJI ŚWIATOWEGO DNIA KRWIODAWCY SKŁADAMY WSZYSTKIM HONOROWYM DAWCOM KRWI W ZSEG ŻYCZENIA ZDROWIA, SUKCESÓW W NAUCE, W ŻYCIU OSOBISTYM I ZAWODOWYM. DZIĘKUJEMY ZA SZLACHETNOŚĆ SERCA, NIECH WASZA POSTAWA BĘDZIE WZOREM DO NAŚLADOWANIA PRZEZ PRZYSZŁYCH KRWIODAWCÓW.

Dyrekcja ZSEG, opiekun SzK PCK/HDK

Ach, co to był za wieczór! Data 13 czerwca 2023 roku na długo pozostanie w pamięci grupy młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz ich mentorów. Wtedy właśnie miała miejsce Wielka Gala Finałowa rocznika 2022/2023 Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Dla wszystkich było to bardzo emocjonujące wydarzenie.
Organizatorzy: Belvedere Gourmet Group oraz Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere zadbali o wyjątkową oprawę tego wieczoru zapraszając Gości do imponującej Auli Kryształowej w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przy ulicy Nowoursynowskiej w Warszawie. Ujawniając, kto w ocenie kadry trenerskiej Akademii okazał się być najzdolniejszym uczniem pierwszej edycji Akademii oraz ceremonią wręczenia dyplomów wszystkim studentom uroczyście zakończono debiutancki rok akademicki 2022/2023. Wśród punktów programu wieczoru, znalazły się również uroczyste wręczenie nagród specjalnych dla najbardziej wyróżniających się Studentów rocznika oraz zwieńczającego galę eleganckiego Koktajl Party.

15 czerwca 2023 r. wyruszył kolejny transport darów z Tarnowa, który zorganizowała Fundacja „Zielona Przystań”. Pomoc ta dotrze do wschodnich rejonów Ukrainy, gdzie toczą się działania wojenne. Cieszymy się, że mimo pośpiechu udało nam się zebrać i przekazać organizatorom pomocy humanitarnej sporo darów: środków czystości, artykułów higieny osobistej, odzieży, leków przeciwbólowych oraz środków opatrunkowych. Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy wykazali się wrażliwością i hojnością, a zwłaszcza uczniom i wychowawcom klas: I TR, I TM, I TD, I TH, 1 BC, III TD, III TE, IV ER, IV TD, IV TM.
Budująca jest świadomość, że wciąż mamy otwarte serca, chcemy i potrafimy pomagać, a czyniąc to razem – możemy osiągnąć więcej niż w pojedynkę. O wyjazdach z darami za naszą wschodnią granicę przedstawiciele Fundacji „Zielona Przystań” obiecali nam opowiedzieć we wrześniu, a dzisiaj życzymy im udanej wyprawy i szczęśliwego powrotu do Tarnowa!

Szkolny Wolontariat

Egzamin  jest  obowiązkowy dla uczniów, tzn. że  uczeń musi przystąpić do części pisemnej i praktycznej egzaminu (nie musi go zdać).
Przystąpienie do egzaminu zawodowego jest warunkiem promocji do klasy programowo wyższej i ukończenia szkoły.
Uczeń przystąpił do egzaminu jeżeli:

  • zgłosił się na egzamin pisemny i praktyczny
  • podpisał się na liście obecności
  • zalogował się na egzamin pisemny
  • przykleił naklejkę i zakodował kartę oceny.

Na egzamin należy zgłosić się pół godziny przed jego rozpoczęciem. Uczeń musi wylegitymować się dowodem osobistym, legitymacją szkolną, paszportem lub innym dokumentem z aktualnym zdjęciem.

Na salę egzaminacyjną nie wolno wnosić żadnych urządzeń telekomunikacyjnych pod rygorem unieważnienia egzaminu.

Komunikat o pomocach cz. pisemna PP2019

Komunikat o pomocach cz. praktyczna PP2019

Informacje dla uczniów

Zwracamy się z serdeczną prośbą do wszystkich uczniów naszej szkoły, nauczycieli i pracowników o włączenie się w zbiórkę darów dla walczącej Ukrainy. Dary te przekażą reprezentanci Fundacji „Zielona Przystań”, którzy systematycznie organizują konwoje humanitarne za naszą wschodnią granicę. Prosimy o zebranie np. po 5 zł. od każdego ucznia i zakup wybranych artykułów z podanej listy, a następnie przekazanie ich do p. Małgorzaty Bystrowskiej, Katarzyny Curyło lub Małgorzaty Skrabacz do środy 14 czerwca br.

Dnia 29 maja 2023 r. gościliśmy w naszej szkole przedstawiciela Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Tarnowie. Pan Grzegorz Biskup – Naczelnik Wydziału Obsługi Klientów i Korespondencji wygłosił prelekcję na temat: „Funkcjonalność PUE ZUS”. W spotkaniu brali udział uczniowie klas 3 Technika Rachunkowości, Technika Hotelarstwa i Branżowej Szkoły I Stopnia (cukiernik), którzy pogłębili swoją wiedzę na temat działalności ZUS, funkcjonalności Platformy Usług Elektronicznych ZUS jako szybkiego, bezpiecznego i taniego dostępu do danych zapisanych na koncie w ZUS. Dowiedzieli się m.in. jakie elementy zawiera PUE ZUS, czym jest profil zaufany a czym kwalifikowany podpis elektroniczny oraz jakie obowiązki ma płatnik składek wobec ZUS, a czego może się dowiedzieć ubezpieczony korzystając z PUE ZUS. Obecni uczniowie uważnie słuchali tych informacji oraz zadawali pytania, na które uzyskali fachowe odpowiedzi. Po spotkaniu każdy z nich może wyciągnąć własne wnioski dotyczące konieczności zadbania o swoje przyszłe świadczenia z ZUS oraz warunki życia na emeryturze.

Organizator spotkania: Marzena Malec-Witek

Dnia 25 maja 2023 r. uczniowie klasy II Technikum Ekonomicznego wzięli udział w warsztatach zorganizowanych przez Urząd Statystyczny oddział w Tarnowie. Mieli oni okazję zapoznać się z działalnością tej instytucji oraz zdobyć informacje na temat: Czym jest GUS i jakie pełni funkcje, zasady poszukiwania danych statystycznych, uzyskanie numeru REGON itp.

25 maja br. odbyła się rywalizacja między reprezentantkami klas technikum hotelarskiego naszej szkoły z zakresu znajomości usług podstawowych i dodatkowych świadczonych gościom w obiektach noclegowych. Trudność polegała na tym, że większość zadań została przygotowana w języku angielskim.
I miejsce - Patrycja Oleksy kl. 3MR
II miejsce - Honorata Drużba kl. 4TM
III miejsce - Wiktoria Kras kl. 1TM
Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów.

Opiekunki konkursu

Od dnia 29 maja 2023 r. można zgłaszać się do sekretariatu młodzieżowego po odbiór dyplomów potwierdzających kwalifikacje zawodowe.

Karol Wajda uczeń klasy III TD jest jedynym przedstawicielem szkół gastronomicznych z Polski południowej uczestniczącym w zajęciach Akademii Mistrzów Smaku.

Czytaj więcej