Drukuj


Zwolnienie uczniowskie z 1918 roku.

Książeczka pilności ucznia 1917/1918.


Uczniowie na wystawie w Poznaniu.


 Absolwenci Liceum Handlowego z 1939 roku.


Grono nauczycielskie po drugiej wojnie światowej.
 

Nauka pisania na maszynie.


Absolwenci Państwowego Technikum Handlowego w Tarnowie.

Zajęcia z towaroznawstwa w Technikum Handlowym.

Sklepik szkolny w Technikum Handlowym.

Egzamin maturalny w 1976 roku.

 

Odświętny strój szkolny.


Uroczystości przywrócenia ZSEG imienia Józefa Piłsudskiego i nadania sztandaru.

Uroczystości przywrócenia ZSEG imienia Józefa Piłsudskiego i nadania sztandaru.


Powstanie Szkolnej Giełdy Papierów Wartościowych w ZSEG.


 Uroczystości 20-lecia Szkolnej Giełdy Papierów Wartościowych.


IX Turniej Wiedzy o Rynku Papierów Wartościowych.


 

I Wojewódzki Konkurs „Najlepszy w zawodzie – Gastronom” 1995 rok.


 

W pracowni gastronomicznej podczas konkursu.


 

Uczniowie ZSEG występujący w Sali Lustrzanej podczas Dni Lwowa.


 

Uczniowie w naszej Szkole uczą się różnych zawodów.

Pod wodzą Komendanta Józefa Piłsudskiego grupa uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych 15 października 2021 roku dziarsko wędrowała do Szczawnicy. Pogoda sprzyjała, humory także, więc wszyscy wrócili z wyprawy bardzo zadowoleni i przekonani, że tego rodzaju wycieczka powinna na stałe zostać wpisana do kalendarza szkolnych przedsięwzięć. W rajdzie uczestniczyło 55 uczniów, którzy wyznaczoną trasę pokonywali pod kierunkiem pani Dyrektor Doroty Bargieł – Kurowskiej oraz wszystkich nauczycieli wychowania fizycznego.

Gościliśmy w naszej szkole, już nie po raz pierwszy, panią Urszulę Szuster, cenioną prelegentkę związaną z Miejską Biblioteką Publiczną im. Juliusza Słowackiego w Tarnowie, która wygłosiła ciekawy wykład na temat Kobiety w życiu Józefa Piłsudskiego. Pani Urszula Szuster w interesujący sposób przybliżyła młodzieży postać Marszałka, prezentując nieznane szerzej wydarzenia i epizody z prywatnego życia naszego Patrona.

Narodowe Czytanie sztuki Gabrieli Zapolskiej Moralność pani Dulskiej. Akcja została zorganizowana przez nauczycieli bibliotekarzy, polonistów oraz klasę III DRG.

Gościliśmy w naszej szkole dwóch absolwentów: pana Tomasza Nowaka i pana Emila Nowaka. Obaj byli uczniami klasy o profilu technik ekonomista w latach 2015-2019.
Podczas edukacji w szkole średniej wykazywali się dużą aktywnością społeczną oraz rozwijaniem swoich pasji. Jedną z nich było inwestowanie na rynku papierów wartościowych, m.in. poprzez udział w Szkolnej Internetowej Grze Giełdowej organizowanej przez Giełdę Papierów Wartościowych w Warszawie. Najlepsi inwestorzy w Polsce z roku 2019 przedstawili młodszym kolegom prezentację pt. Jak grać na giełdzie, żeby wygrać?

W związku z Jubileuszem jednym z zadań, jakich podjęli się uczniowie, było wyzwanie: „110 potraw na 110 lecie szkoły”. Młodzież pod okiem swoich nauczycieli przez 10 dni przygotowywała zakąski, dania obiadowe, desery i inne słodkie wyroby.

Z okazji Święta Szkoły nie zabrakło również konkursów językowych. Kompetencje językowe są niezmiernie ważne na rynku pracy, a także podczas zagranicznych staży i praktyk zawodowych, na które rokrocznie kieruje uczniów nasza szkoła. Świadomi tego zjawiska nauczyciele języków obcych organizują szkolne lub uczestniczą w międzyszkolnych konkursach, które motywują uczniów do podnoszenia swoich kwalifikacji językowych.

 

Gra o milion - Szkolny Konkurs Ekonomiczno-Statystyczny został zorganizowany również w ramach Jubileuszu. 23 lutego 2022 roku 110 uczniów z klas ekonomicznych: 1ER, 2MR, 2TE, 3THG, 3ER, 3DRG oraz 4TE wzięło udział w Szkolnym Konkursie Wiedzy Ekonomiczno-Statystycznej „Gra o milion”. Organizatorami konkursu były panie Małgorzata Dziuban i Anna Kantor.

Myśli i dokonania strategiczne Marszałka Józefa Piłsudskiego są wielkim, ponadczasowym dziedzictwem narodu polskiego, które dla współczesnych pokoleń Polaków powinny być podstawowym źródłem wiedzy, gdzie kierować główny wysiłek w pracy państwowotwórczej. Dorobek myśli państwowej Marszałka i sama Jego postać stały się tematem konkursów organizowanych od 2014 roku przez naszą Szkołę pod nazwą „Powiatowy Konkurs Wiedzy o Józefie Piłsudskim”.

Współpraca pomiędzy Zespołem Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego a Związkiem Oficerów Rezerwy Rzeczypospolitej Polskiej datuje się od kilku lat. Jej przykładem jest między innymi obejmowanie patronatu oraz fundowanie nagród przez ZOR RP dla laureatów Powiatowego Konkursu Wiedzy o Józefie Piłsudskim, organizowanego co roku przez szkołę.
Uczniowie ZSEG uczestniczą w ogólnopolskich konkursach historycznych organizowanych przez ZOR RP. Kilkoro uczniów szkoły zostało m.in. laureatami konkursu „75 Rocznica Bitwy o Monte Cassino”, którego gala finałowa odbyła się 30 maja 2019 roku w Warszawie, a nagrody wręczała córka generała Władysława Andersa, Anna Maria Anders.

 

Black Box. Zagadkowa nazwa? Nie dla wszystkich. Wtajemniczeni wiedzą, że podczas tego konkursu uczestnicy wykonują danie z produktów, które są dla nich niespodzianką, ukrytych w tak zwanej Czarnej skrzynce. Młodzi adepci sztuki kulinarnej, wrzuceni na głęboką wodę, pod okiem mistrzów kulinarnych tworzą autorskie dzieło, które ma zaskoczyć jurorów swoim wyglądem i smakiem.

Niezmiernie ważnym aspektem wychowania, oprócz przekazywania młodemu pokoleniu wiedzy i umiejętności, jest również kształtowanie wśród młodzieży pozytywnych postaw wobec potrzebujących oraz uwrażliwianie ich na potrzeby innych. Działalność charytatywna ma głęboki sens i wymiar solidarności z potrzebującymi, dlatego też cała społeczność ZSEG od lat podejmuje różnego rodzaju działania, organizowane w ramach Szkolnego Wolontariatu, jak również uczniowie chętnie włączają się w akcje pozaszkolne.

Praktyki zagraniczne w Zespole Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie
W Zespole Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie od 31. 12. 2021 do 31. 05. 2023 zrealizowany został projekt pt. „Staż zawodowy w Hamburgu drogą do sukcesu uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno –Gastronomicznych w Tarnowie”, finansowany przez Unię Europejską.
Głównym etapem projektu był wyjazd grupy 22 uczniów z klas trzecich Technikum nr 3 oraz z klas Branżowej Szkoły I Stopnia w zawodach technik hotelarz, technik handlowiec, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik rachunkowości, technik ekonomista i cukiernik na trzytygodniowe praktyki zawodowe do Niemiec, gdzie w przedsiębiorstwach branży gastronomicznej, handlowej i ekonomicznej tj. w sklepach, restauracjach, hotelach i cukierniach podnosili swoje kompetencje zawodowe i językowe.

Dzięki inicjatywie podjętej przez nauczycieli Zespołu Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych uczniowie mogli odbyć zagraniczne praktyki całkowicie bezpłatnie, gdyż koszty zakwaterowania, wyżywienia, podróży, ubezpieczenia, programu kulturowego, a nawet kieszonkowego dla uczniów w całości pokryła Unia Europejska.
Organizacją partnerską w projekcie była instytucja „Infeba” z Hamburga, posiadająca kilkuletnie doświadczenie w organizowaniu praktyk zagranicznych dla uczniów kształcenia zawodowego oraz w koordynowaniu projektów europejskich, dzięki której staż zarówno od strony formalnej jak i logistycznej przebiegał na najwyższym poziomie.
Miejsca pracy uczniów ZSEG to przede wszystkim hotele i restauracje: „Hotel & Restaurant Schröder”, „Seehotel Schwanenhof”, „Hotel und Restaurant zum Meierhof”, „Hotel zur Windmühle“, „Sencha | Sushi Take Away”, pensjonaty: „Zur alten Linde“, sieć dyskontów spożywczych Penny oraz sieć piekarni „Backwerk”, Do głównych zadań i obowiązków praktykantów należało m.in. obsługa gości i klientów, przygotowywanie i dekorowanie potraw, obsługa kasy fiskalnej, zapoznanie z systemami rozliczania czasu pracy i zasadami naliczania wynagrodzeń, sporządzanie dokumentacji i raportów kasowych, udzielanie informacji o towarach i ich rozmieszczeniu w sklepie.
Program praktyk zagranicznych koncentrował się wokół czterdziestogodzinnego tygodnia pracy i opracowany został zgodnie z podstawą programową realizowaną we wszystkich wyżej wymienionych zawodach. Weekendy były czasem aktywnego wypoczynku, a także programu kulturowego, w ramach którego młodzież poznawała miasto, kulturę i historię Niemiec, a także zwiedzała zabytki.
Na zakończenie mobilności uczniowie otrzymali od instytucji goszczącej certyfikat potwierdzający uczestnictwo w zagranicznym stażu. Dokonana została również ocena efektów kształcenia poprzedzona dyskusją stażysty z opiekunem, a efekty kształcenia udokumentowane zostały w indywidualnym wykazie osiągnięć przez instytucję goszczącą. Na podstawie tej dokumentacji opracowany został dokument Europass Mobility, który został wręczony uczniom w czasie uroczystości podsumowującej praktyki szkolne.