3d image slider joomla
A A A

Uczniowie klasy IV TT ZSEG w Tarnowie Michał Ciszek, Mateusz Ciurej i Dominik Łukasik dniu 4 marca 2017 r. uczestniczyli w XVIII Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych. Temat konkursu "PODRÓŻ PRZEZ SMAKI".

Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty. Jury to szefowie kuchni i najlepsi kucharze z krakowskich restauracji. Przewodniczącym Jury był mistrz kucharski Zbigniew Kurleto i znany kucharz Teo Vafidis. Zadaniem uczestników było wykonanie dwóch ćwiczeń jednego z przygotowanych surowców przez organizatora, oraz zakąski opracowanej przez uczestnika. W konkursie brało udział 37 przyszłych adeptów sztuki kulinarnej. Udział w konkursach to kolejne wtajemniczenie w arkana przyszłego zawodu. Jury podczas obserwacji pracy uczestników zmagań nie tylko ocenia ale daje cenne rady i uwagi. W ubiegłym roku nasi uczniowie zdobyli III miejsce i wyróżnienia, a w tym roku zakąska "Tatar ze śledzia" dała Mateuszowi Ciurejowi pierwsze miejsce. "Łosoś w towarzystwie musu z wędzonego jabłka i puree pietruszkowego" wyróżnienie dla Michała Ciszka zaś Dominik Łukasik wywalczył wyróżnienie "Pasztet z dziczyzny z jajkiem przepiórczym".

Zobacz zdjęcia